Keletą metų iš eilės teko matyti vienos kolegijos studentų baigiamuosius bakalauro diplominius darbus. Vaizdelis visiškai nekoks...

Šiaip kalbama apie kažkokius mokyklų reitingus,sukurti specialūs dariniai kaip PLAGIATO APTIKIMO SISTEMOS - ir koks rezultatas? Žiūrint iš šono - nulinis, jei ne blogiau. Kalba eina apie automatikos, elektronikos pakraipos specialybes.
Pats užsiimu mechanika, elektronika, programavimu, kompiuteriais jau daugiau kaip 20 metų, tai žinių apie visa tai šiek teik yra.
Pasiimi diplominį darbą - suprojektuotas koks nors darbą palengvinantis ar automatizuojantis įrengimas.Parinktas valdiklis, pvz koks Siemens S7-1200, parinkti davikliai, paskaičiuota kaina, pateikta programa. Viskas lyg ir gražu, bet tik jei visiškai tame nieko nesupranti. Pvz - pasirinktas S7-400H valdiklis - vienas iš pačių pačių brangiausių ir galingiausių Siemens gaminių. Ir čia viena bėda - jis taigi neturi JOKIŲ fizinių  Input ar Output portų davikliams ar vykdantiems įrenginiams. Tik Profibus ir tinklo jungtys. Žinoma jokie išoriniai Profibus Input.Output moduliai projekte nenumatyti.Šitas monstrinis valdiklis pagal projektą valdys vieną, na gal du variklius ir turės gal 5 daviklius.
Apie programavimą:
Siemens S7-300, S7-1200, S7-1500 gali būti programuojami daugeliu kalbų pradedant nuo LADER
 
S LAD
S Step
Galima naudoti funkcinių blokų kalbą FBD
S FBD
Ar net tekstines kalbas kaip pvz STL
S Stl
 
SCL labai panašią į Pascal
 
S7-400 paprastai naudojama CFC
S CFC
 
O ką randame diplominiuose darbuose? Ogi dažniausiai panašius į tokius paveiksliukus:
S Logo
 
S logo1
 
O iš kur gi tokie  programų paveiksliukai gaunami? Ogi visiškai ne iš S7-1200 ar S7-400 programavimo aplinkos. Tai tiesiog SIEMENS LOGO programuojamos relės programos.
Manau čia pagrindinis dalykas tas, kad LOGO programos gali būti sutalpintos gana mažame popieriaus lape, Vertinimo komisija vis tiek nesupras, arba jei ir supras - nieko nesakys. Jokios S7-1200 ar juo labiau S7-400 valdiklio programos lape nesutalpinsi. Nebent tas valdiklis atlieka tik tokias primityvias funkcijas, kur jis visiškai jokiais ekonominiais ar kitokiais skaičiavimais neturėtų būti naudojamas. Nes ten užtektų pačios primityviausios programuojamos LOGO relės.
 
Beje, peržiūrėjus šiek tieki darbų matosi, jog tik maža dalis daryta pačių studentų. Didesnė dalis "sukurta" greičiausiai dviejų "firmelių". Bendri bruožai labai panašūs, identiškos ir klaidos. Kaip suprantu, plag.lt kontrolę puikiai praeina. Bendrai paėmus diplominiai darbai atrodo tragiškai. Atsivertus praktiškai bet kurį lapą, na gal išskyrus turinį ir literatūrą, galima "suvartyti" studentą į vienus vartus. Bet kiek žinau, visų tų mano matytų darbų "savininkai" "apsigynė" savo darbus su įvertinimu 7-8 gal net 9.
 
Kiek teko matyti universitetų diplominius - ten tikrai buvo geriau.
 
Dar toks pastebėjimas - dažnai kolegijas baigę studentai apie save galvoja labai gerai ir mano, jog yra "vertesni" nei baigę universitetus. Kiek teko susidurti su tokiais žmonėm - realybėje viskas buvo atvirkščiai.
 
Mano išvada viena - jei nori bent kažką išmokti o ne prastumti laiką gavus visiškai nieko vertą diplomą -nestokit į kolegijas.
Comments  
Aš ir nepretenduoju į absoliučią tiesą, tiesiog sakau tai ką matau per tam tikrą skaičių diplominių darbų ir tam tikrą skaičių žmonių. Labai panašu, kad Kibiras atstovaują tą dalį kolegijų studentų, kurie net patys nesugeba diplominio darbo parašyti ir perka juos už tėvų pinigus.
ai nu nemalk sudo, vienos tiesos nera
Add comment

RSS